Bertih Jagung
FAT FLUSH DieT
(Cepatkan Pembakaran Lemak)


KONSEP::
Kaedah FFD ini hasil ciptaan Anne Louise Gittleman, PhD, seorang seorang ahli gizi. Anne Gitleman dikatakan mengamalkan diet rendah karbihidrat sekali gus detoksifikasi. Kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan metabolisme pengamal diet tersebutdan sekali gus mempercepaykan pembakaran lemak. Kaedah detoksifikasi yg diamalkan ini mbt kaedah ni mampu menampung tugas hati dan membantu mghilangkan selilit yg sering mghantui golongan wanita.

KAEDAH::
FFD ini menganjurkan agr pengamalnya mengambil makanan lemak( spt flax seed oil dan flax seeds), protein yg seimbang( telur,daging,kan dan kedelai), karbohidrat sihat yg kadar rendah glikeminya, buah-buahan dan sayur-sayuran.
Makanan berasakan herba dan rempah spt kayu manis dan halia jg termasuk di dalam senarai makanan yg dianjurkan di dlm diet ini krn mknn ini mbntu mmpercepatkan proses pembakaran kalori. Selain tu, Anne Gitleman menyarankan pengamal diet ini mengambil cleansing tonics, iaitu mgambil jus buah-buahan tanpa campuran pemanis. Terdapat 3 fasa iaitu;

Fasa Pertama = Fasa pertama berlangsung selama dua minggu dgn pembatasan pengambilan kalori sejumlah 1100-1200 per hari. Produk atau bhn makan yg perlu berasaskan susu dan gandum perlu dielakkan. Di dalam fasa ini, penurunan badan ketara akan berlaku. Lemak terutama di bhgn punggung dan paha terbakar.

Fasa Kedua = Fasa kedua ini, pengambilan kalori dinaikkan drpd 1200-1500. pengamal perlu mengekalkan pengambilan kalori pd jumlah ini shgg brt badan ideal mereka tercapai.

Fasa Ketiga = Fasa ini, pengamal blh mengambil makanan yg berkalori lbh drpd 1500 kalori stiap hari. Jenis makanan ini blh diambil jg semakin bertambah termasuk makanan yg berasaskan susu dan karbohidrat. Walaupun demikian, kadar pengambilan perlu diatur iaitu 40% karbohidrat, 30% protein, 30% lemak. Sbg tmbahan, pemgamal harus minum minuman yg bersifat deuretik bbrapa kali sehari dan sulemen GLA(gamma-linoic) stiap hari untuk membntu bakar lemak dgn cpt.
0 Responses

Catat Ulasan